Program festival

Joi 15 august 2013 – Ansamblul „S─âpân╚Ťana” din localitate ╚Öi muzicieni din Maramure╚Ö

Anul acesta, Ansamblul „S─âpân╚Ťana” împline╚Öte 15 ani de la înfiin╚Ťare. Este format din copii ╚Öi tineri de la 8 la 25 de ani. De la înfiin╚Ťare, peste 300 de copii ╚Öi tineri au f─âcut parte din ansamblul creat la ini╚Ťiativa familiei Pop Ion Todiu╚Ť, pentru p─âstrarea obiceiurilor ╚Öi tradi╚Ťiilor comunei S─âpân╚Ťa.

Ansamblul are în programul s─âu numai jocuri ╚Öi cântece tradi╚Ťionale autentice, pe care le cânt─â ╚Öi le joac─â numai ╚Öi numai live.

Sunt invita╚Ťi s─â participe muzicieni din mai multe zone ale Maramure╚Öului.

În cursul zilei, vor avea loc ateliere me╚Öte╚Öug─âre╚Öti ╚Öi ateliere de muzic─â ╚Öi dans.

 

Vineri, 16 august 2013 –RootsRevival Romania, Concert intercultural

Muzicieni din mai multe ╚Ť─âri (estimativ 10 persoane, din 10 ╚Ť─âri) vor participa, în Maramure╚Ö, la un atelier de crea╚Ťie care le va permite dialogul cu muzica tradi╚Ťional─â din zon─â, precum ╚Öi explorarea unor conexiuni culturale între popoare. La finalul acestui atelier de crea╚Ťie, muzicienii (din Turcia, Moldova, Armenia, Iran, Irlanda, Liban ╚Ö.a.) vor interpreta pe aceea╚Öi scen─â muzica inspirat─â de ╚Öederea lor în Maramure╚Ö.

Oricât de departe ar fi S─âpân╚Ťa de Irlanda, Iran sau Turcia, exist─â conexiuni între popoare care – atunci când sunt identificate – pot constitui un prilej de uimire, bucurie, dar ╚Öi în╚Ťelegere a faptului c─â avem mai multe lucruri în comun decât am fi crezut.

Speciali╚Ötii în muzica tradi╚Ťional─â sus╚Ťin c─â doina româneasc─â se aseam─ân─â mult cu un tip de cântec tradi╚Ťional iranian. Muzica irlandez─â – cu cimpoiul ei inconfundabil – î╚Öi are r─âd─âcinile într-un trecut ╚Ť─âr─ânesc, pastoral, cum are ╚Öi Romania.

Similitudini exist─â nu doar în muzic─â, ci ╚Öi în legende str─âvechi, în mituri, în credin╚Ťe ╚Öi obiceiuri. Crucea celtic─â, asociat─â cu Irlanda, are o „sor─â” maramure╚Öean─â în chiar crucea tipic─â din cimitirul de la S─âpân╚Ťa.

În cursul zilei, vor avea loc ateliere me╚Öte╚Öug─âre╚Öti ╚Öi ateliere de muzic─â ╚Öi dans.

Pute╚Ťi afla cine sunt muzicienii str─âini ╚Öi ce muzic─â interpreteaz─â accesând:

Youtube>>>click aici

Facebook page: >>> click aici

 

Ateliere meșteșugărești (15-16 august 2013)

În cadrul unor ateliere de crea╚Ťie, turi╚Ötii vor putea intra în contact cu me╚Öteri populari, pentru a deprinde me╚Öte╚Öuguri p─âstrate vii de ace╚Ötia: ╚Ťesut, cioplit, pictur─â, zg─ârdane, ol─ârit etc.

Majoritatea me╚Öterilor populari vor fi din S─âpân╚Ťa, unde tradi╚Ťia prelucr─ârii lânii este foarte bine reprezentat─â, la fel ca tradi╚Ťia prelucr─ârii lemnului. Femeile din S─âpân╚Ťa ╚Ťes pânz─â, cos c─âm─â╚Öi, fac cergi ╚Öi ╚Ťoluri. Lâna o spal─â la vâltori. Lemnul este cioplit cu migal─â ╚Öi pricepere iar copiii deprind devreme acest me╚Öte╚Öug. Când spui „Maramure╚Ö” nu po╚Ťi s─â nu te gânde╚Öti la por╚Ťile frumos sculptate ╚Öi la biserici din lemn intrate în patrimoniul UNESCO.

Pentru atelierul de ol─ârit va fi adus un me╚Öter din S─âcel, unul dintre ultimii artizani din Maramure╚Ö care folose╚Öte o tehnic─â de ol─ârit de pe vremea dacilor. Faptul c─â în întreaga zon─â mai exist─â doar un olar de acest tip reprezint─â ╚Öi un semnal de alarm─â referitor. Suntem în pericolul de a pierde tradi╚Ťii care ne reprezint─â ╚Öi care ar putea s─â le aduc─â venituri oamenilor din zon─â, dac─â ar fi promovate în scop turistic.

 

Ateliere de muzică și dans (15-16 august)

 

În ambele zile ale festivalului vor avea loc ateliere de muzic─â ╚Öi dans. Un atelier va fi sus╚Ťinut de muzicienii str─âini participan╚Ťi la festival, iar un al doilea atelier va fi sus╚Ťinut de muzicienii români.

Copyright © 2008 Primaria Sapanta. Toate drepturile rezervate.

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!